Parlant de propòsits
Fa uns dies vaig ensopegar de casualitat amb un episodi del podcast Ten Percent Happier, on el periodista nord-americà Dan Harris entrevista a la psicoterapeuta Esther Perel. L’episodi es titula “The One Thing That Will Improve the Quality of Your Life” (traduint amb llibertat: “Un aspecte clau que et millorarà la qualitat de vida”). En general, soc bastant escèptica davant de titulars que em prometen la Gran Solució, però respecto i segueixo des de fa temps a ambdós professionals i solen aportar-me caliu existencial. Aquesta entrevista m’ha acompanyat des del dia que la vaig escoltar per primera vegada: crec que és molt adient per aquesta època de cimentar propòsits i tinc moltes ganes de compartir-la amb tu!
Harris presenta aquest episodi amb un preàmbul que a mi, personalment, em recorda el bombardeig constant a la que moltes ens sentim sotmeses per tal de fer dietes de tota mena, fer més exercici, meditar més, lluitar contra l’envelliment, trobar parella, millorar o aprendre noves habilitats, ser una gran professional i un llarg etc. que mai s’acaba.
Tot, en la seva mesura i de manera equilibrada, pot tenir el seu lloc i ara tenim a l’abast infinites eines que poden contribuir molt favorablement al nostre benestar i desenvolupament. Però atenció, cal que la motivació darrere el nostre propòsit neixi des de les ganes d’estimar-nos i fer-nos costat, no des del rebuig a aspectes de nosaltres mateixes o del neguit d’encaixar en un motlle dictat des de fora. Traçar el mapa del teu nou any seguint la brúixola d’allò que per tu és realment important és la millor manera de fer-te costat!
Quan ens fem nous propòsits és important veure quins són els valors que ens impulsen a prendre aquestes decisions de canvi.
En aquest episodi el periodista ens parla d’un estudi fet a Harvard que demostra que en realitat, incrementar la nostra felicitat, millorar la nostra salut i gaudir de prosperitat rau en… les relacions personals. A partir d’un seguiment de diverses generacions fet al llarg de vuitanta anys s’ha comprovat que tenir relacions personals saludables ajuda a reduir significativament els nivells d’estrès, la qual cosa té un impacte directe sobre la nostra salut, l’envelliment i el benestar emocional.
Perel i Harris desfilen una conversa a partir d’aquest encapçalament i junts repassen els conceptes de generositat i responsabilitat personal; com gestionar necessitats que poden semblar contradictòries; com crear vincles reals en una era d’intimitat artificial; com gestionar el conflicte i què podem fer els introvertits. També ens donen alguna idea d’accions simples que podem implementar a partir d’avui mateix per tal de promoure la felicitat.
La qualitat de les nostres relacions personals determinarà la qualitat de la nostra vida.
A continuació t’ofereixo un resum dels punts que m’han semblat més significatius
- Mai et preocupis sol/a: demana ajuda. La longevitat està relacionada amb la qualitat de les relacions personals. Compartir allò que ens preocupa amb persones de confiança redueix els nivells d’estrès i per tant contribueix al benestar físic i mental. D’altra banda, oferir el nostre suport i ser testimonis empàtics de les persones que ens importen contribueixen al sentiment de felicitat i plenitud personal. Plorar i riure en companyia t’allarga la vida!
- Relaciona’t amb integritat, generositat i presència: vivim avesats a fer més d’una cosa a la vegada i sovint mantenim converses mentre responem missatges al mòbil, busquem informació a google o fem alguna altra activitat que ens impedeix estar al 100% per la persona amb qui parlem. Per tal de promoure relacions plenes, és important que l’altra persona se senti escoltada i que li fem saber que allò que ens està explicant ens importa. Per fer-ho, cal que li prestem la nostra atenció plena i evitem qualsevol altra distracció.
- Connecta i estigues disponible: potser el dia a dia, treballar de manera remota o uns horaris molt exigents han fet que perdis el contacte amb antigues amistats. Pots reprendre el contacte amb persones amb qui fa temps que no parles, fer saber al teu entorn que estàs disponible per fer trobades, proposar una sortida o alguna activitat amb un grup o organitzar menjades periòdiques amb persones que viuen a la vora. De vegades, un simple “Estic pensant en tu, com estàs?” pot fer revifar connexions que havien quedat endormiscades.
- Fes activitats regulars en grups intergeneracionals: tenir trobades periòdiques contribueix al nostre sentiment de pertànyer i ens ajuda a sentir-nos connectats. És important que mantinguem trobades en grups intergeneracionals ja que és així com els humans transmetem la saviesa i enfortim la cohesió social. Pots començar amb una persona i les persones que comparteixin aquell mateix interès s’hi aniran afegint gradualment i de forma natural. Un club de lectura, de cinema, de cuina, de fer punt, d’observació d’ocells, un grup de ball, de música… Si implica moviment és molt millor, ja que el cos pot integrar l’experiència i els seus beneficis també a nivell neuronal.
- Practica una bona gestió del conflicte: Quan aprenem a gestionar millor el conflicte també aprenem a relacionar-nos millor. Cal comprendre que el conflicte és intrínsec a les relacions humanes i que, si es gestiona correctament, pot brindar una oportunitat per reparar o trobar l’equilibri en una relació.
- Accepta incomoditats: vivim submergits a l’era de la comoditat i de la vida assistida. Tenim aplicacions que ens diuen com arribar als llocs, com ens hem de vestir, quins temps farà, què hem de menjar, com hem de cuinar, amb qui hem de tenir una cita, què hem d’estudiar,… fins i tot tenim màquines que escriuen per nosaltres i ens dissenyen una ruta de viatge sense haver de fer gaire esforç. Ens hem deixat encisar per la falsa creença que la vida ha de ser un camí planer i fàcil i que tenim a l’abast allò que volem i quan ho volem. Cal recordar-nos que, malgrat els avenços i les comoditats del món actual, la vida també té rugositats i moments incòmodes i poden sorgir entrebancs. Per tal de controlar els nivells d’ansietat, hem d’aprendre a normalitzar i gestionar els contratemps, la decepció i la frustració i enfortir la nostra resiliència.
Algunes accions que pots emprendre avui mateix
- Queda amb algú per fer un cafè, una menjada, cuinar plegades o sortir a comprar. Les tasques del dia a dia, si es fan en companyia, poden ser més amenes!
- Crea un grup amb qui fer una activitat periòdica.
- Demana ajuda i fes-ho amb una trucada de veu o en persona: la veu és un aspecte molt important per la connexió humana.
- Si deus una disculpa a algú, disculpa’t.
- Quan compris entrades, compra’n mínim 2: segur que trobes amb qui compartir aquell concert, obra de teatre o xerrada!
Tens ganes de comentar aquest article? Vols saludar i dir “Hola”? M’encantarà rebre notícies teves!